20.10.2017 03:46
Ana səhifə | Haqqımızda | Bizimlə əlaqə  
    
 
  Son tərcümələr

  “Qarabağ”la bərabərlik “Atletiko Madrid”i çətin vəziyyətə saldı
 
19.10.2017
The Washington Post, ABŞ
 

  Azərbaycan futbolu üçün tarixi heç-heçə! - FOTO
 
19.10.2017
YEVRO-FUTBOL, Rusiya
 

  Azərbaycan: terrorçuluqla mübarizədə ABŞ-ın tərəfdaşı
 
19.10.2017
The Washington Times, ABŞ
 

  Azərbaycan millisində oynayan ispan – Silvestr
 
18.10.2017
MARCA, İspaniya
 

  “Qarabağ”: Ermənistan-Azərbaycan müharibəsi üzündən 24 ildir Bakıda
 
18.10.2017
AS, İspaniya
 

 
 
Azərbaycan. Halva ilə sehrləmə - VİDEO

 
 



Euronews, Aİ
02.08.2017


Müəllif: Avrora Velez

“Açıqcalar” proqramı sizi Azərbaycanla tanış etməkdə davam edir. Bu dəfə artıq Şərq dünyasının sərhədlərini belə, aşmış məşhur şirniyyat növündən – ballı halvadan söhbət açacağıq. Bu şirniyyat hələ eramızdan əvvəl 7-ci əsrdə Mesopotamiyada populyar olub.

Avrora Velez, Euronews: Biz əsasən günəbaxan tumundan hazırlanan halva ilə tanışıq. Əsl halvanın dadına isə yalnız Azərbaycanda baxmaq olar. Özü də hər bölgənin öz resepti var. Onlardan ən dadlısı, yəqin ki, Şəkidə hazırlanır”.

Halvanın hazırlanmasında qozla yanaşı, ədviyyatlardan da istifadə olunur. Məsələn, zəfəran dəmlənərək qaz lələyi ilə halvanın üzərinə çəkilir. Zəfəranla kəklikotu halvaya damağınızdan getməyəcək dad verir.

Bu qənnadı məmulatının diametri bir metrə yaxın olur. Onun ləzzətinin qarşısında heç bir qurman tab gətirə bilməz.

İstehsalçılar şirniyyatın reseptini heç kəsə açıqlamır. Bu səbəbdən onun sirrini yalnız 200 ildir bu işi öz ailə biznesinə çevirmiş adamlar bilir. Xalq arasında onları “halvaçı” adlandırırlar. Xəmirin necə bişirildiyini, ona nə qədər çəkilmiş qoz əlavə olunduğunu, şərbətin necə hazırlandığını heç kəs heç zaman incəliklərinə qədər bilməyəcək. Lakin yerli halvaçı Toğrul Əliəhmədli bəzi sirləri bizimlə bölüşdü.

Toğrul Əliəhmədli, halvaçı: “Düyü unundan hazırlanmış halva beş yuxadan, fındıqdan və ədviyyatdan ibarətdir. Sonra onun üstünə su və limondan hazırlanmış şərbət yayılır. Hazır məhsul bir gün sonra satışa buraxılır”.

Xəmirin necə bişirildiyini, ona nə qədər çəkilmiş qoz əlavə olunduğunu, şərbətin necə hazırlandığını heç kəs heç zaman incəliklərinə qədər bilməyəcək. Təkrar etməyə çalışmayın! Heç nə alınmayacaq. Sadəcə gəlin və dadın.

 

(Rus dilindən tərcümə - WorldMedia.Az)

Mənbə: Euronews


 
          

Saytın materiallarından istifadə zamanı worldmedia.az-a istinad mütləqdir.  

Tərcümə olunan məqalələrin məzmununa görə redaksiya məsuliyyət daşımır.  

© 2016-2017, WorldMedia.az